LA COLLA

El ball de bastons és, segurament, un dels balls més antics que es fan a Catalunya ja que els primers documentats, daten del s.XIX. Actualment, continua ben viu, com ho demostra l’existència d’un gran nombre de colles esteses per tota la geografia catalana.

Els seus orígens responen a dues hipòtesis:
– prové d’un ball guerrer d’origen grec en el qual les espases han estat canviades pels bastons conseqüència de l’evident perillositat.
– l’altra hipòtesi ens diu que l’orígen es troba en el món pagès, i anava molt lligat als diferents cicles del treball al camp ( s’utilitzava com a ritus per donar fertilitat a la terra, i per això es feia el soroll de cascavells i es picava al terra).

El ball de bastons es balla amb grups de 8 persones, i cada ballador porta dos bastons d’aproximadament 40 centímetres cadascun. El ball va acompanyat amb la música del timbal i de la gralla. Malgrat això, aquestes característiques poden variar segons la zona on es desenvolupi el ball de bastons (variant el nombre de persones, pals i instruments).

És un tipus de ball amb un ritme ràpid i ple de força amb molt moviments variats, com el picar per sota la cama, picar donant una volta o picar saltant.

El ball de bastons és, bàsicament, un ball de carrer. Per això actuem principalment als cercaviles, tot i que també fem actuacions a escenaris o places. La durada d’una actuació acostuma a ser d’entre mitja hora fins a dues hores.

I a Sant Cugat?

A Sant Cugat del Vallès, el ball de bastons es balla des de fa molt de temps. La primera referència escrita data de l’any 1923, com ho demostra el nostre banderí. Segurament, però, com assenyalen alguns historiadors locals, ja es ballava abans, tot i que no en tinguem constància escrita.

A partir d’aquella data hi ha hagut una continuitat tallada per la guerra civil i part de la postguerra.

A Sant Cugat, els Bastoners de Sant Cugat estem presents al poble participant de moltes festes locals i iniciatives de tot tipus. Un exemple, n’és la participació a la Festa de Tardor, a l’arribada de la Flama del Canigó, Festa Major, actuacions a col•legis, centres de convencions de la ciutat, etc.

Volem acostar aquesta tradició a tothom que tingui interès per la cultura i tradicions populars. Fent créixer un ball d’aquest estil també fem poble i aconseguim un Sant Cugat més actiu i socialment més inclusiu.

Més informació

Bastoners

Més informació

Gralles i Timbals

Més informació

La Junta